Musikværkstedet


Her kan man komme, hvis man har lyst til at udforske sit musiske talent, - prøve de forskellige instrumenter, - blive undervist i trommer eller scratch, - eller hvis man eventuelt har lyst til at spille sammen med andre i et band.

Rummet giver plads til både fordybelse og løssluppenhed; seriøsitet og improvisation og børnene kan have det sjovt – alene, eller sammen med andre. Lysten er det vigtigste og mulighederne for at spille på instrumenter er stor, idet rummet blandt andet er udstyret med trommer, bas, guitarer, keyboards, musik computer og Pladespiller til at scratche på. Derudover har rummet en vokalbox, så man kan få optimal lyd på mikrofonindspilningerne.


Via musikaktiviteterne lærer børnene at fungere i en gruppe og vise ansvar overfor denne. Dette sker via samspil, hvor det at lytte kan være ligeså vigtigt og lærerigt, som dét at kunne spille selv.


Børnenes kreative kompetencer og musiske sanser styrkes i musikaktiviteter og der er mulighed for at forfølge begyndende idéer, som senere kan udvikle sig til færdige produkter.

Børnene vil få en masse succesoplevelser i rummet og måske lysten til at optræde med deres nye kunnen til børnemusikfestivaler, Tempelstars og lignende.


Hvilke muligheder er der i musikrummet og hvordan ser en typisk uge ud?


Rasmus (pædagogen) har et ugeskema opdelt i tider – fra 30 min. til 60 min. Hvis den unge ønsker en tid i rummet skal han/hun kontakte pædagogen, der så finder en tid med barnet i fællesskab.

Det er dog en god idé at komme flere dage i forvejen, da rummet er meget velbesøgt og man sjældent kan få tid samme dag som man spørger.

I den tid man får tildelt kan man vælge at spille sammen med sine kammerater eller at have rummet for sig selv til at øve et instrument eller sang. Der sidder fast en pædagog, som vil forsøge at guide dit barn igennem lydjunglen.


I musikrummet er der i perioder også mulighed for at indspille sin egen musik, enten med egen skønsang eller i sit band. Muligheden benyttes af de tilknyttede bands – både rock og rap er blevet foreviget. Man skal selvfølgelig i sådanne indspilningssituationer være klar over, at det er et tidskrævende projekt, - specielt hvis der skal spilles med ”rigtige” instrumenter.


I rummet kan man også øve med band. Børnene har selv ansvaret for at danne bands og de bestemmer hvem der er med – altså hvilke kammerater de ønsker at spille sammen med.

Pædagogen vil i disse situationer mere være behjælpelig som ”band-doktor” – det vil sige at vejlede i samspilssituationer, finde noder, hjælpe med at lytte eventuelle numre af og sørge for at opsætte rammerne for at et samspil kan fungere.


I bandsituationer lærer børnene at det er vigtigt at vise hinanden respekt, lytte til hinandens ønsker og prøve at imødekomme disse. Evnen til at lære at gå på kompromis med egne ønsker og finde fælles løsninger med andre er vigtigt her. Elementer man også kan tage med ud i den ”virkelige” verden og bruge i andre sammenhænge.


Musikværkstedets årlige arrangementer


Musikrummet og resten af pædagogerne på Tempeltræet arrangerer en gang om året det årlige talentshow ”Tempelstars”. Her stiller børnene som kommer regelmæssigt i musikrummet oftest op og viser hvad de kan. Det er ikke en decideret konkurrence, selvom der udråbes en vinder, men mere et fællesshow, hvor alle skal have det godt med hinanden og supporte hinanden. ”Vinderen” får sit billede op at hænge i musikrummets ”Hall of fame”.


Et andet stort arrangement som musikrummet arrangerer er det årlige ”Hip hop Allstars”, hvor børn i aldersgruppen 10-17 år samles og arbejder på tværs af alder, frem imod en koncert i Multisalen på skolen. De medvirkende til dette show øver intens i 7 måneder op til koncerten, så der bliver lagt meget arbejde i det. Genren der spilles er selvfølgelig Hip Hop (deraf navnet).


Sidst men ikke mindst:

HUSK at købe ørepropper til dit barn, hvis han/hun har planer om at opholde sig meget i musikrummet. I tromme- og band situationer er det et krav.

Ørepropperne kan fås på apoteket til under 10 kr. eller man kan købe de lidt mere avancerede ”grantræ-ørepropper” i musikbutikker til 200 kr.

For hvad hjælper det at elske at spille musik, hvis man ikke kan høre nuancerne i lyden efter et år!?